
Veiligheidscursussen & opleidingen voor uw organisatie
Om aan wet- en regelgeving te voldoen, dient u of uw personeel te beschikken over aantoonbare kennis. Door het volgen van één van onze opleidingen kunt u d.m.v. een diploma, certificaat of bewijs van deelname aantoonbaar maken dat u of uw personeel aan de benodigde kennis voldoet. Wij bieden uiteenlopende veiligheidscursussen aan, zoals BHV, (KINDER-) EHBO, VCA of BBMI. Om deze cursussen te verzorgen maken wij gebruik van gekwalificeerde instructeurs.
BHV training
Als Keurmerkopleider NIBHV bieden wij diverse opleidingen voor bedrijfshulpverleners aan. De cursus BHV is geschikt voor zowel basis- als herhalingscursisten, afhankelijk van het instapniveau. Deze en andere cursussen verzorgen wij bij u op locatie of in ons vernieuwde opleidingscentrum.
Binnen de cursus BHV doorloopt u de volgende twee lesmodules:
- Brand en Ontruiming (BO)
- Eerste Hulp: Spoedeisend en Niet-Spoedeisend óf Eerste Hulp bij werken met Kinderen (EHK)
Sinds Covid-19 bieden wij, naast de reguliere cursus BHV waarbij u zowel theorie als praktijk in de les bijwoont, ook een blended learning-variant aan. Hierbij volgt u de theorie voorafgaand aan de praktijkles via een e-learning, op een locatie die u zelf kiest. Dit kan zowel voor de basis- als voor de herhalingscursus BHV. Voor herhalingscursussen stellen wij jaarlijks een uitdagend en vernieuwend programma samen. Daarnaast kunnen wij maatwerk leveren voor bedrijfsspecifieke herhalingscursussen.
Cursusagenda
BHV-ploegleider
Bij complexe situaties kan het nodig zijn om de inzet van bedrijfshulpverleners te coördineren. Het is de taak van de BHV-ploegleider om deze inzet te leiden en te controleren. Hiervoor is uitgebreide kennis vereist van zowel het inzetgebied als de hulpmiddelen die daarbij gebruikt moeten worden. Wij bieden u, volgens de richtlijnen van het NIBHV, een gedegen basis om alle taken als BHV-ploegleider effectief uit te voeren. Deze opleiding kan worden gevolgd als basiscursus of als herhalingscursus. Om ervoor te zorgen dat u altijd op de hoogte bent van de meest recente wet- en regelgeving, vernieuwen wij onze herhalingscursus jaarlijks.
Coördinator/Hoofd BHV
De werkgever is verplicht maatregelen te treffen zodat de bedrijfshulpverleners hun taken met voldoende deskundigheid kunnen uitvoeren. Als de werkgever hier niet zelf in kan of wil voorzien, moet hij een Coördinator of Hoofd BHV (CO/HBHV) aanstellen. Als Coördinator/Hoofd BHV (CO/HBHV) is de medewerker verantwoordelijk voor de uitvoering van de taken die wettelijk aan de werkgever zijn opgedragen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Denk hierbij aan het opstellen van het BHV-beleid, het organiseren van de juiste BHV-cursussen voor de bedrijfshulpverleners en het uitwerken van maatgevende scenario’s waarop de bedrijfshulpverleners voorbereid moeten zijn.

Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK): cursus kinder-EHBO
Als gecertificeerd opleider van het Oranje Kruis verzorgen wij voornamelijk de cursus kinder-EHBO: Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK). Deze cursus is geschikt voor zowel basis- als herhalingscursisten, afhankelijk van het instapniveau. Wij bieden de cursus kinder-EHBO en andere cursussen aan bij u op locatie of in ons vernieuwde opleidingscentrum.
Binnen de cursus kinder-EHBO doorloopt u twee certificeringen:
- Spoedeisende Eerste Hulp Aan Kinderen
- Niet-Spoedeisende Eerste Hulp Aan Kinderen
Sinds Covid-19 bieden wij, naast de reguliere basiscursus kinder-EHBO waarbij u zowel theorie als praktijk in de les bijwoont, ook een blended learning-variant aan. Hierbij volgt u de theorie voorafgaand aan de praktijkles via een e-learning op een locatie die u zelf kiest.
Om in aanmerking te komen voor verlenging van het Oranje Kruis EHAK-certificaat, dient u binnen twee jaar acht praktijkuren te voltooien. Hiervoor stellen wij jaarlijks, op basis van de twee modules, een vernieuwend herhalingsprogramma samen. Met deze cursus weet je dat je het écht kan conform richtlijnen Oranje Kruis.
BBMI cursus: Beheerder BrandMeldInstallaties
Om de reguliere testen (maandelijks, 4-maandelijks en 8-maandelijks) aan de BrandMeldInstallatie (BMI) uit te voeren, kunt u een medewerker opleiden tot Beheerder BrandMeldInstallaties. Wettelijk is het niet verplicht dat deze medewerker op de betreffende werklocatie werkzaam is. U kunt dus bijvoorbeeld een technische medewerker aanwijzen die de BBMI cursus volgt en vervolgens de controles uitvoert voor meerdere gebouwen binnen uw organisatie.
Na afronding van de BBMI cursus kan de medewerker de aanwezige brandmeldinstallatie bedienen, testen, onderhouden en kleine storingen verhelpen. Dit alles om de brandmeldinstallatie correct te laten functioneren volgens de wettelijke norm (NEN 2535).
Tijdens de BBMI cursus voert de deelnemer een praktijkopdracht uit en sluit hij of zij het traject af met een examen. Bij een voldoende resultaat ontvangt u een diploma BBMI, waarmee u kunt aantonen over de vereiste kennis te beschikken.
Wilt u het beheer liever uitbesteden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!


Preventiemedewerker
Werkgevers zijn verplicht de preventietaken vorm te geven in hun bedrijf. Zij kunnen daarvoor één of meerdere werknemers aanwijzen: de preventiemedewerker(s). Dit zijn eigen werknemers die de werkgever bijstaan in de dagelijkse zorg voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden op de werkvloer. Zij zijn een goed toegankelijk aanspreekpunt voor collega’s met vragen over veiligheid en gezondheid op de werkvloer. In kleine bedrijven mag de werkgever zelf de preventietaken uitvoeren.
De cursus preventiemedewerker is gericht op de relevante wet- en regelgeving op het gebied van Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Het bijbehorende plan van aanpak en de arbotaken van de preventiemedewerker zijn ook onderdeel van de cursus preventiemedewerker. Wij bieden de NIBHV-gecertificeerde opleiding aan als 1-daagse cursus. Daarbij kunt u kiezen tussen het instromen bij een algemene groep of een cursus waarbij we maatwerk op uw organisatie toepassen. Deze cursusdag wordt afgesloten met een examen en bij een voldoende resultaat krijgt u van ons het bijbehorende diploma, waarmee u kunt aantonen dat u als preventiemedewerker kennis van zaken hebt.
VCA training
VCA-gecertificeerde bedrijven zijn verplicht hun operationele medewerkers en leidinggevenden op te leiden. In deze VCA-cursus worden cursisten getraind in veilig werken en leren zij hoe ze risico’s tijdens hun werkzaamheden kunnen beperken. De VCA-cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen, afgenomen door een erkende exameninstelling. De registratie van het behaalde diploma wordt opgenomen in het Centraal Diploma Register (CDR) en is tien jaar geldig. U kunt de VCA-cursus klassikaal volgen met aansluitend het examen, of individueel via e-learning, waarbij u het examen zelf kunt inplannen.
B-VCA cursus
Tijdens de B-VCA-cursus leert u en toont u aan dat u basiskennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu. Deze kennis vergroot zowel uw eigen veiligheid als die van uw collega’s. U raakt vertrouwd met de relevante wet- en regelgeving, kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe u deze kunt voorkomen.
VOL-VCA cursus
De VOL-VCA-cursus behandelt dezelfde onderwerpen als de B-VCA-cursus, maar dan specifiek gericht op operationeel leidinggevenden. Als leidinggevende fungeert u als volwaardig aanspreekpunt voor opdrachtgevers, management en medewerkers. Vergeleken met B-VCA vraagt VOL-VCA op onderdelen om meer kennis, die ook meer toepassingsgericht is. Zo moet u niet alleen weten wat veilig gedrag is, maar ook hoe u dit binnen uw team kunt stimuleren. Daarnaast leert u niet alleen wat een taakrisicoanalyse inhoudt, maar ook wanneer u deze moet uitvoeren of bijstellen.
Welke VCA-cursus past bij uw rol?
Heeft u een uitvoerende functie? Dan is B-VCA geschikt voor u. Bent u operationeel leidinggevende of ZZP’er? Dan heeft u VOL-VCA nodig.

Diverse workshops
Naast ons aanbod van gecertificeerde veiligheidsopleidingen bieden wij ook diverse workshops aan. Deze workshops kunnen voortkomen uit specifieke vraagstukken binnen uw werkveld en worden volledig op maat samengesteld. Daarbij houden we rekening met uw vraagstelling, doelstellingen en doelgroep. Denk hierbij aan workshops zoals:
- Uitleg bedrijfsnoodplan voor vrijwilligers binnen uw organisatie
- Portofoon instructie voor receptiemedewerkers
- Training kleine blusmiddelen, verbandleer of reanimatie
Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.
ContactHeeft u de juiste veiligheidscursus gevonden?
Schrijf u in via de cursusagenda en bekijk het cursusaanbod.